Vanha 16.08.11, 13:27   #1 (linkki)
 
Rekisteröitynyt: 04/2011
Viestejä: 0
Asuntokauppa, ennakkomaksun menetys

Olen ostamassa asuntoa, jossa myyjä haluaa 20% ennakkomaksuna heti ja joput huoneiston vapautuessa. Varsinaista käsirahaa ei ole ja tämä on todettu myös tarjouksessa/kauppakirjassa.

On todettu, että ostaja menettää tuon 20%:n ennakkomaksun, jos peruu kaupan (tai esim. ei maksa loppuosaa kauppahinnasta syystä tai toisesta).
Ei ole todettu mitään, mitä tapahtuu jos myyjä peruu kaupan omasta aloitteestaan. Saako ostaja silloin lain mukaan vastaavan 20% suuruisen korvauksen. Ymmärtääkseni käsirahassa näin on mutta miten tässä kun kyseessä ei ole käsiraha?
  Vastaa lainaten
Vanha 16.08.11, 13:36   #2 (linkki)
 
Rekisteröitynyt: 07/2004
Viestejä: 737
Miksei kyseisiä kysymyksiä pohdittu jo silloin kun sopimukset tehtiin?
  Vastaa lainaten
Vanha 16.08.11, 13:36   #3 (linkki)
 
Rekisteröitynyt: 12/2001
Viestejä: 10207
Kuulostaa harvinaisen idioottimaiselta mennä laittamaan nimeään tuollaiseen paperiin. Noh höynäytettäviähän tässä maassa riittää.
  Vastaa lainaten
Vanha 16.08.11, 13:40   #4 (linkki)
 
Rekisteröitynyt: 10/2001
Viestejä: 34
Kyseessä on siis ilmeisesti asunto-osake, eikä kiinteistö?

Noissakin jutut voi mennä eri tavalla.

Asuntokauppa - Asunnon myynti ja osto | Asuntokauppaopas.com osoitteesta löytyi tuollaista settiä:

Käsiraha asuntokaupassa

Asuntokauppaa valmistellessa asunnosta maksetaan käsiraha. Tämä summa on enintään 4% kauppasummasta, se voi olla esimerkiksi 3 prosenttia. Tästä yli menevä rahamäärä ei ole enää varsinaista käsirahaa, vaan muuten asunnosta maksettavaa ennakkomaksua. Jos tämän maksun suuruus on esimerkiksi 10% kauppasummasta, 4% kauppasummasta on siis käsirahaa ja 6% muuta ennakkomaksua. Ostaja menettää käsirahan, jos hän vetäytyy kaupasta ilman myyjästä johtuvaa syytä. Käsirahaa ei pidä sekoittaa asunnosta maksettavaan varausmaksuun. Varausmaksu on maksu, joka maksetaan sellaisesta asunnosta jota ei vielä ole edes rakennettu tai joka on rakenteilla. Jos asunnon tuleva ostaja päättääkin omista syistään vetäytyä kaupasta, hänelle kuuluu palauttaa varausmaksu. Toisin on käsirahan kanssa.

Käsirahan maksusta kuuluu tehdä kirjallinen sopimus. Tämä sopimus ja maksu tehdään ostotarjouksen vakuudeksi. Käsirahasopimus velvoittaa myös myyjää. Jos myyjä peruu asuntokaupan, hänen tulee välittömästi palauttaa ostajan maksama käsiraha ja lisäksi maksaa ostajalle käsirahan suuruinen summa.

Jos asuntokauppa peruuntuu käsirahan maksamisen jälkeen joko myyjän tai ostajan taholta, käsirahan menetystä ja hyvitystä voidaan yksittäistapauksessa sovitella. Jos asiasta syntyy riita, eikä toinen osapuoli suostu sovitteluun, voidaan asia viedä käräjäoikeuden ratkaistavaksi.

Jos käsirahan suuruista summaa ei pysty maksamaan omista säästöistään, voi tämän rahamäärän lainata pankista jolloin se voidaan kirjata osaksi asuntolainaa.

Kysymys siis kuuluu, että tulkittaisiinko tuo 20 % ennakkomaksu käräjillä niin, että 4% on käsiraha ja 16 % ennakkomaksua, vaikka sitä ei ole sopimuksessa mainittu. Eli olisit saapa takaisin sen 20% + 4 %.

Viimeinen muokkaaja Zener; 16.08.11 13:55.
  Vastaa lainaten
Vanha 16.08.11, 14:19   #5 (linkki)
 
Rekisteröitynyt: 04/2011
Viestejä: 0
Siis tässä ollaan juuri pohtimassa näitä kysymyksiä eikä mitään ole vielä sovittu tai allekirjoitettu tietenkään.

Kyseessä on asunto-osake.

Jos erityisesti todetaan että "Käsirahaa ei ole" niin ei kai silloin voi olettaa että 4% osuus tulkittaisi käsirahaksi. Kai kauppaa voi tehdä ilman käsirahojakin.

Tietekin kauppakirjaan otetaan jonkinlainen ehto (sopimussakko tms). jos myyjä peruu kaupan ellei laissa ei ole selvää vastausta tähän mutta kysymykseni olikin nimenomaan onko tästä laissa jotain tulkintaa.
Jos kauppakirjassa sovitaan että myyjällä oikeus ottaa tuo 20% ostajan purkaessa kaupan, niin eikö silloin voisi olettaa että ostajalla täytyisi olla oikeus saada sama 20% myyjän purkaessa?
  Vastaa lainaten
Vanha 16.08.11, 14:35   #6 (linkki)
 
Rekisteröitynyt: 01/2009
Viestejä: 140
Lainaus:
Alkuperäinen kirjoittaja RK62 Näytä viesti
Jos kauppakirjassa sovitaan että myyjällä oikeus ottaa tuo 20% ostajan purkaessa kaupan, niin eikö silloin voisi olettaa että ostajalla täytyisi olla oikeus saada sama 20% myyjän purkaessa?
Turha olettaa mitään, vaadit tuon siihen kauppakirjaan.
__________________
My middle finger salutes you.
  Vastaa lainaten
Vanha 16.08.11, 14:36   #7 (linkki)
 
Rekisteröitynyt: 01/2000
Viestejä: 2246
Kyllähän kauppakirjan allekirjoituksen jälkeen kaupat on jo tehty eikä niitä pureta ilman erityisen raskauttavaa syytä. Koko kauppasummakin on tässä vaiheessa jo vaihtanut yleensä omistajaa.

Nyt pitäisi tietää mitä tarjouslomakkeessa lukee.

Tässä osa mutua ja osa kokemusta: Jos tarjousta tehdessä maksetaan 20% kauppasummasta etumaksuna niin tuosta käsirahaksi katsotaan kuuluvan 4% ja loput etumaksuksi. Jos kaupat peruuntuvat (ostajasta johtuvasta syystä) niin ostaja menettää tuon 4% ja loppusumma pitäisi saada takaisin.
  Vastaa lainaten
Vanha 17.08.11, 10:55   #8 (linkki)
 
Rekisteröitynyt: 02/2005
Viestejä: 193
Tarjousta tehdessä ei makseta kauppasummasta mitään, koska kauppaa ei olla tehty. Toki voi yrittää tarjota käsirahaa, mutta käytännössä se katkaisee myynnin. Tästä syystä välittäjät ei ota käsirahaa.
Kun kaupat on tehty sovitaan luovutus. Kauppahetkellä voidaan sopia, että maksetaan vaikka se 20% kauppahinnasta ja loput luovutuksen yhteydessä. Voidaan myös sopia, että kaupanteossa maksetaan koko kauppahinta.
Lähinnä tässä nyt on kyse siitä, että vapautuuko asunto kuukauden sisällä vaiko esim. 6 kuukauden päästä.
  Vastaa lainaten
Vanha 17.08.11, 11:36   #9 (linkki)
RP
 
Rekisteröitynyt: 03/2009
Viestejä: 4
Lainaus:
Alkuperäinen kirjoittaja RK62 Näytä viesti
Olen ostamassa asuntoa, jossa myyjä haluaa 20% ennakkomaksuna heti ja joput huoneiston vapautuessa. Varsinaista käsirahaa ei ole ja tämä on todettu myös tarjouksessa/kauppakirjassa.
Siis 20% kaupan tapahtuesa ja 80% huoneiston vapautuessa myöhemmin? Kyllähän ne kaupat on silloin tehty vaikka sitten vapautumista vähän odettaisiinkin, eikä sitä voi vain "perua".

Jos jokin luonnosteksti on jo olemassa, niin voisi olla parempi kopioida oleellinen osuus tänne sanatarkasti väärinkäsitysten välttämiseksi.

Ainakin minä haluaisin sopimukseen (jo kirjalliseen tarjoukseen) kohdan paljonko myyjä maksaa sakkomaksua, jos asunto ei ole määräpäivänä vapaa. (esim X euroa kertamaksuna + Y euroa jokaiselta alkavalta viikolta)

(tai siis kaikkein mieluiten tekisin sopimuksen, jossa omistus- ja hallintaoikeudet samaten kuin rahat siirtyvät kaikki kauppakirjan allekirjoitustilaisuudessa)
  Vastaa lainaten
Vanha 28.09.11, 22:10   #10 (linkki)
 
Rekisteröitynyt: 04/2011
Viestejä: 0
Onko sellainen menettely yleinen, että kauppakirjan allekirjoituksessa ei makseta vielä mitään vaan koko kauppahinta maksetaan vapautumisen yhteydessä? Vapautuminen on n. 6-7kk päästä kauppakirjan allekirjoittamisesta.
Samalla kauppakirjaan tulisi sopimussakkoehto, jossa ostaja joutuisi maksamaan esim. 20% (kauppahinnasta) suuruisen sakon kauppahinnan maksamatta jättämisestä.

Onko tällainen menettely mahdollinen/yleinen ?
  Vastaa lainaten
Vanha 28.09.11, 22:38   #11 (linkki)
 
Rekisteröitynyt: 08/2001
Viestejä: 3716
Älä nyt ole hullu ja suostu tuollaisiin vapautumisaikoihin.
  Vastaa lainaten
Vanha 28.09.11, 23:14   #12 (linkki)
 
Rekisteröitynyt: 08/2009
Viestejä: 227
Eikö se jo tullut tuossa ylhäällä, sopimussakko voi olla max 4% kauppahinnasta ja hulluhan sitä olisi jos sitä ei sopisi symmetriseksi.
  Vastaa lainaten
Vanha 28.09.11, 23:18   #13 (linkki)
jjx
 
Rekisteröitynyt: 12/2001
Viestejä: 11499
Asian voisi hoitaa esim niin, että heti maksetaan 20% ja tässä yhteydessä huoneiston omistusoikeus siirtyy uudelle ostajalle. Ostaja sitoutuu luovuttamaan osakekirjat välittäjälle (tai muulle luotetulle taholle) loppusumman pantiksi. Huoneiston hallintaoikeus siirtyy siinä vaiheessa kun ostaja maksaa loppusumman ja tässä yhteydessä ostaja saa itselleen osakekirjat.

Lisäksi kannattaa sopia että jos huoneiston hallintaoikeuden siirto viivästyy myyjästä johtuvasta syystä, tämä maksaa korvauksena 1000€ jokaiselta alkavalta viikolta. Jos loppukauppahinnan maksu viivästyy ostajasta riippuvasta syystä, hän maksaa xx prosenttia viivästyskorkoa. Lisäksi sovitte siitä että myyjä vastaa yhtiövastikkeista, vesimaksuista yms siihen asti kunnes huoneiston hallinta siirtyy ostajalle.

Ostajan kannalta tuossa on sitten se etu (jos kämpän varmasti halaua), että kauppaa ei ole enää mahdollista peruuttaa sen jälkeen kun 20% on vaihtanut omistajaa. Osakirjat kannattaa tuossa järjestelyssä saada jonkun luotettavan tahon haltuun, jotta välttyy sotkuilta. Asian voi sumplia varmaan monella tavalla, todennäköisesti joku välittäjäkin jollain 500-1000€ korvauksella hoitaa paperit ja panttauksen. Tai ehkä pankki voi toimia tuossa luotettavana kolmantena osapuolena.

Tuollaista summaa ei mielestäni kannata luovuttaa myyjälle ilman että saa vastineeksi jotain. Jos tulisi ongelmia asian suhteen ja myyjä esimerkiksi heittäytyisi hankalaksi, kieltäytyisi palauttamasta rahoja ja antamasta osakekirjoja niin siinä olisi käsissä kaikkien sotkujen äiti. Toki se sitten oikeudessa aikanaan selviäisi, mutta parempi minimoida riskit.
__________________
Laatikon levein pensseli
  Vastaa lainaten
Vanha 28.09.11, 23:40   #14 (linkki)
 
Rekisteröitynyt: 03/2001
Viestejä: 387
Mitataanko asunnon hinta sadoissa tonneissa vai tonneissa? Jos kyse on jälkimmäisestä niin 20% vakuus voi olla perusteltua sillä myyntikulut tai muu vahinko tulee maksettavaksi sopparia purettaessa ja ne on sen hintasessa kämpässä ovat varsin suuret verrattuna hintaan.
  Vastaa lainaten
Vanha 29.09.11, 01:10   #15 (linkki)
 
Rekisteröitynyt: 12/2006
Viestejä: 1668
Itse suosittelen oman selän turvaamista myös vaatimalla pykälät kauppakirjaan eli viivästysmaksu jos asunto ei vapaudu+kauppa hintaa ei makseta ennenkuin asunto on vapaa(riippuu ostajasta). Myös sakko jos myyjä peruu kaupan, sisältäen mahdolliset kulut.
  Vastaa lainaten
Vanha 29.09.11, 10:46   #16 (linkki)
 
Rekisteröitynyt: 10/2005
Viestejä: 2592
Lainaus:
Alkuperäinen kirjoittaja Ekaros Näytä viesti
Itse suosittelen oman selän turvaamista myös vaatimalla pykälät kauppakirjaan eli viivästysmaksu jos asunto ei vapaudu+kauppa hintaa ei makseta ennenkuin asunto on vapaa(riippuu ostajasta). Myös sakko jos myyjä peruu kaupan, sisältäen mahdolliset kulut.
Tämän pitäisi olla vähiintään itsestäänselvyys. Ei asuntokaupassa tarvitse antaa myyjän vetää kuivana perseeseen, vaan voi sitä vähän järkeillä omaakin etua. Tietenkin eri asia jos siitä tykkää. Jos sopimus vaikuttaa kohtuulliselta (jota 20% sopimusrike kauppahinnasta ei ole), niin vaadit paperiin samat sanktiot vastapuolelle.

Ja 6-7kk vapautumisaika? Meinaat siis että annat myyjälle 20% asunnon arvosta lapaan ja hän saa vielä reilu puolivuotta rellestää kämpässä? Sano että palataan 6kk päästä uudelleen asiaan, kun myyjä on oikeasti asuntoaan myymässä, eikä jauhamassa paskaa. Nauraisin itseni kippurassa ulos tuommosen "myyjän" kämpästä.
__________________

Ihan tuubiin meni
  Vastaa lainaten
Vanha 29.09.11, 10:57   #17 (linkki)
 
Rekisteröitynyt: 04/2004
Viestejä: 137
Minä odottaisin puoli vuotta, kysyisin sitten mikä on hinta, onko pudonnut, ja keskusteltaisiin kaupoista uudelleen jos myyjää kiinnostaa.
__________________
Hauhau. Muumitalon ovia ei lukita yöksi?
Astrid Thors: "opin tänään uuden sanan, ryntäät"
  Vastaa lainaten
Vanha 29.09.11, 11:12   #18 (linkki)
 
Rekisteröitynyt: 03/2001
Viestejä: 3707
Jengi pelaa itseään käsittämättömiin kusisiin rakoihin kun ei viitsitä ottaa asioista selvää tai kysyä kokeneemmilta. Kun lisätään vielä tuo huutonetistä tuttu "emmä tarviikkaan niin en viittiny lunastaa postiennakkoo" -asenne niin soppa on valmis.

Kun asuntoa ostetaan:

1. Tehdään tarjous
2. Myyjä hylkää tai hyväksyy (mene kohtaan 3.)
3. Maksetaan käsiraha (se alle 4%) kaupan takeeksi. Sen menettää jos peruu
4. Kirjoitetaan kauppasopimus (ts. tehdään kaupat) ja maksetaan kauppasumma
5. Odotetaan vapautumista (ei mitään 6-7kk vaan 1-2kk) ja muutetaan

Edellinen asukas tarvitsee kuitenkin rahat voidakseen tehdä tarjouksen seuraavasta asunnosta. Tietty jotain sijoituskämppää ostaessaan voi ehkä vinkua että rahat kun vapautuu kun edellinen omistaja häviää vain parin kuukauden tuotot tuolle summalle.
  Vastaa lainaten
Vanha 29.09.11, 16:02   #19 (linkki)
 
Rekisteröitynyt: 06/2008
Viestejä: 1436
Lainaus:
Alkuperäinen kirjoittaja Tomppa5000 Näytä viesti
Ja 6-7kk vapautumisaika? Meinaat siis että annat myyjälle 20% asunnon arvosta lapaan ja hän saa vielä reilu puolivuotta rellestää kämpässä? Sano että palataan 6kk päästä uudelleen asiaan, kun myyjä on oikeasti asuntoaan myymässä, eikä jauhamassa paskaa. Nauraisin itseni kippurassa ulos tuommosen "myyjän" kämpästä.
Sama. Ei voi olla niiiiin loistava kämppä etteikö toista vastaavaa tästä maasta löytyisi. Kun kyse on vielä osakkeesta eikä mistään Alvar Aallon suunnittelemasta design-omakotitalosta.

Ehkä myyjä ennakoi mahdollista, vielä kirjaamatonta remonttia (tiedon pimitys on toki petos, mutta ainahan sitä voi "ennustaa" itsekseen) tai sitten hintojen romahdusta tms. jos haluaa kaupat tehdä nyt pikaisesti ja vasta 7kk päästä asunto vapautuu...

Kyllä normaali ihminen löytää uuden asunnon 1-2kk sisällä!
__________________
Mies tappoi koiransa.
  Vastaa lainaten
Vanha 29.09.11, 16:19   #20 (linkki)
jjx
 
Rekisteröitynyt: 12/2001
Viestejä: 11499
Asian voi nähdä myös niin päin, että jos on taloudellisesti mahdollista lyödä käteen samantien se 20% (edellä mainitsemallani tavalla) ja antaa myyjän asua kämpässä 6kk niin se voi olla hintaneuvotteluissa aika kiva valttikortti.

Yhtä hyviä kämppiä tulee varmasti aikanaan vastaan ja tässä tilanteessa ehkä jopa halvemmalla. Jotain painoarvoa voi kuitenkin laittaa sille asunnon metsästämisen vaivalle. Se että kuinka paljon hyviä vaihtoehtoja tulee vastaan riippuu tietenkin omista kriteereistä. Itse katselin uutta kämppää aika pitkään ja todella kauan sai varttua että tuli mieleinen vastaan.
__________________
Laatikon levein pensseli

Viimeinen muokkaaja jjx; 29.09.11 16:29.
  Vastaa lainaten
Vanha 29.09.11, 16:21   #21 (linkki)
 
Rekisteröitynyt: 01/2011
Viestejä: 4
Toisaalta, jos kämppä on tällä hetkellä vuokrattuna, myyjä ei pääse vuokralaisesta niin vain eroon.

Vuokranantajan irtisanoessa vuokrasopimuksen irtisanomisaika on kuusi kuukautta, jos huoneiston vuokrasuhde on välittömästi ennen irtisanomista kestänyt yhtäjaksoisesti vähintään yhden vuoden.

Luulisi kyllä että myyjä olisi voinut ennakoida tuon myynnin ja irtisanonut sopparin hyvissä ajoin.
  Vastaa lainaten
Vanha 29.09.11, 16:26   #22 (linkki)
 
Rekisteröitynyt: 06/2008
Viestejä: 1436
Toivottavasti ei ole vuokrattu, sinne kuitenkin joku sossutapaus jää asumaan eikä lähde kirveelläkään (montakos kuukautta se häädön toteuttaminen nykyään kestää? kaverille kävi joskus noin asuntoa ostaessa, onneksi se vuokralainen ei kostoksi rikkonut mitään mennessään)
__________________
Mies tappoi koiransa.
  Vastaa lainaten
Vanha 29.09.11, 16:33   #23 (linkki)
 
Rekisteröitynyt: 09/2006
Viestejä: 1539
Minä ostin aikoinaan kämpän ja koska vapautuminen oli vasta 6kk päästä niin sovimme, että alennamme hintaa 6000€ ja entinen omistaja asui asunnossa vuokralla tuon 6kk. Eli maksoin asunnon heti ja edellinen omistaja asui vuokralla seuraavat 6kk.
__________________
-Kuules pummi, nyt haukkasit hopeeta!
  Vastaa lainaten
Vanha 29.09.11, 16:37   #24 (linkki)
 
Rekisteröitynyt: 04/2004
Viestejä: 137
Kun asuntoa ostetaan:

1. Tehdään tarjous
2. Myyjä hylkää tai hyväksyy (mene kohtaan 3.)
3. Kirjoitetaan kauppasopimus pankissa (ts. tehdään kaupat) ilman välittäjänvenkulaa ja maksetaan kauppasumma (samalla kertaa pankin tädin luona), asunto vapautuu

Lyhensin tuota hieman, käsiraha ei ole mikään pakko.

Epäilyttää ja haiskahtaa jos myyjä haluaa käyttää "myymäänsä" asuntoa vielä seuraavat 6kk. Onko asuntomarkkinoilla jotain ongelmia vai mikä nyt on?
__________________
Hauhau. Muumitalon ovia ei lukita yöksi?
Astrid Thors: "opin tänään uuden sanan, ryntäät"
  Vastaa lainaten
Vanha 29.09.11, 16:39   #25 (linkki)
 
Rekisteröitynyt: 03/2011
Viestejä: 163
Ihan yleistä on myös ostaa noita sijoitusasunnoiksi jolloin se vuokralainen pidetään ihan tarkoituksellakin siellä.
Vaikka tuolla ennustellaan että saattaapi hinnat laskea, kuten luultavasti tekevät, niin tuollainen asunto kumminkin pysyy vaikka euro romahtaisi, eli hajauttelevat sijoituksia eri kohteisiin. Ei tietenkään kannata ostaa tämän päivän hinnalla ja muuttaa itse sinne puolen vuoden päästä, kun saattavat olla halvempia silloin.
  Vastaa lainaten
Vastaa

Hae ketjusta:

Laajennettu haku

Hyppää alueelle:
Kaikki ajat ovat GMT +2. Kello on nyt 19:41.